Înmulţirea prin sămânță

Index articol
Înmulţirea prin sămânță
Înmulțirea prin semănare
Înmulțirea în solarii

Plantații mamă elită pentru seminceri şi obținerea seminței hibride de dud

Sămânța folosită pentru producerea materialului săditor de dud hibrid se obține din polenizare liberi a soiurilor valoroase cu flori femele, cu amestec de polen de la soiurile cu flori mascule, cu valoare combinativi ridicați.

În condițiile din țara noastră, soiurile de dud cele mai valoroase pentru recoltarea fructelor şi obținerea seminței sunt următoarele:

  1. soiuri de dud cu flori femele: Eforie, China 32, Orşova 6, Galicea şi Ucraina 107;
  2. soiuri polenizatoare: Galicea, Calafat, China 7 şi China 199.

Distanțele de plantare a duzilor seminceri vor fi de 4/4 m la forma de plantare cu semitrunchi şi 6/6 m la duzii cu trunchi înalt. Raportul între sexe trebuie să fie de 3: 1 (la 3 duzi cu flori femele va corespunde 1 dud cu flori mascule). Evitarea polenizării cu dudul comun se va realiza prin asigurarea unei distanțe de minimum 1 km a plantației mamă față de dudul comun.

Acestor plantații li se aplică un agrofond superior care constă în fertilizarea cu îngrăşăminte naturale toamna, în cantitate de 20-30 t/ha şi îngrăşăminte chimice în doze de 120 kg s.a. azot la ha, 60 kg s.a. la ha fosfor şi 60 kg s.a. potasiu, administrate în primăvară. Înainte de pornirea în vegetație (februarie-martie). Solul se va menține ca ogor negru pe toată perioada de vegetație, aplicându-se arătura de toamnă şi 4-5 prașile.

Recoltarea fructelor (dudelor) se face când acestea au ajuns la maturitatea fiziologică, când sămânța are culoarea specifică soiului. Aceasta coincide cu perioada 1 - 15 iunie în zonele mai sudice şi 10 - 25 iunie în cele mai nordice.

Pentru recoltarea fructelor, sub pom se întinde o prelată din folie de polietilenă, pe care se scutură dudele coapte care trebuie prelucrate în aceeaşi zi, deoarece păstrarea lor în coşuri sau găleți reduce mult puterea de germinație a semințelor.

Semințele se scot cu pasatricea sau manual, prin frecarea pe o sită deasă cu orificii de 2-3 mm, aşezată deasupra unui butoi sub un curent de apă continuu. Conținutul butoiului se agită şi prin limpeziri repetate se separă sămânța de resturile de pulpă. Sămânța rămasă la fundul butoiului este trecută în găleți şi spălată cu atenție până când rămâne perfect curată. Uscarea semințelor se face la locuri umbroase şi aerate. Sămânța bine uscată se depozitează în locuri ferite de şoareci, ambalată, în saci de pânză de 25-50 kg, la o temperatură relativ constantă de maximum 25°C vara şi între 2-5CC iarna, la semiîntuneric şi la o umiditate relativi a aerului între 55-70%.

Un kilogram de sămânță de dud se obține din 30-50 kg dude, respectiv la un hectar plantație mamă se pot obține 30-35 kg sămânță de dud.

Înainte de semănat, se face proba de germinare a sămânței de dud, se controlează puritatea şi greutatea absolută. După aceste criterii sămânța de dud se clasifică pe calități, conform tabelului următor:

 

Calitatea sămânței

Germinație (%)

Puritate (%)

Greutate absolută (g)

Calitatea I

80

95

1,7

Calitatea a II-a

65

85

1,5

Calitatea a III-a

50

80

1,3

 Sămânța de dud se va obține numai de la duzii verificați şi certificați. Recoltarea dudelor la întâmplare, fără a se ține seama de caracterele duzilor de la care provin, duce la obținerea unui material săditor neomogen, cu producții scăzute de frunză şi de calitate inferioare.